Plánki módszer ©   
    Színek használata a zeneoktatásban

 • A Plánki zeneoktatási, zenetanítási módszer lényege
  A ritmusérzék, ami különböző mértékben, de mindannyiunkban benne van, 4- éves kortól hatékonyan fejleszthető módszer, így óvodásoknak is.. Matematikai összefüggés van a hangok értékei (negyed, nyolcad, fél, egész) és a ritmus által hozott szabályszerűségek között. Ritmussal fegyelmet, pontosságot tanulunk.
  A kisgyermek számára elsajátítható a keyboard hangszeren a ritmusgép bekapcsolásával a 4/4-es és 3/4-es ütem pontos megtanulása, hiszen 4-ig vagy 3-ig kell számolni egy ütemen belül.
  A billentyűsor közepén van az egyvonalas C hang. Ettől jobbra játsszuk a dallamot, balra - balkézzel három hang egyszerre való megütésével- előírt ujjrenddel fogjuk le az akkordokat, amivel automatikusan indul el a harmónia a hangszeren. A megfelelő ritmust természetesen előre be kell állítani a hangszeren.  
  Zeneoktatás ovisoknak.
 • FIGYELEM!

  A Plánki módszer © törvény által védett
  zeneoktatási módszer.

 • Plánki Keyboard iskola 4 kötetben megvásárolható
  Eredeti, új füzetek a jogutódtól

 • A kötetek itt megvásárolhatók,  megrendelését küldje el e-mailben:  plankiedit@gmail.com 
 • Plánki Keyboard iskola 1. kötet ISBN 963 219 820 4
  Az 1. kötetből C-G-F Dúr bal kézzel való tanulásával kezdik és a jobb kéz violinkulcsban a különböző hangokat 4/4-es ütemben az őket rejtő színek segítségével. Oktató füzet kottákkal, színes borítóval, nyomatott változat
  Ára: 4 500 Ft
  Kétnyelvű magyar-német

 • Plánki Keyboard iskola 2. kötet ISBN 963 219 821 2
  A 2. kötetben megismerkednek a kereszttel ( # ) és békkel (b), azaz a felemelt és leszállított hangokkal. Az Alla-breve ütemmel, a Dúr és moll akkordokkal, kibővül ismeretanyagunk a 3/4-es walczer ritmussal. Oktató füzet kottákkal, színes borítóval, nyomatott változat
  Ára: 4 500 Ft
  Kétnyelvű magyar-német

 • Plánki Keyboard iskola 3. kötet ISBN 963 219 822 0
  A 3. kötetben
  megtalálható a hármashangzatok és a négyes hangzatok értelmezése valamint ezek fordításai. A basszuskulcsban történő kottaolvasás. Oktató füzet kottákkal, színes borítóval, nyomatott változat
  Ára: 3 500 Ft

 • Plánki Keyboard iskola 4. kötet ISBN 963 219 823 9
  A 4. kötetben
  már találkozunk a bővített és szűkített akkordok formáival, a félhangtávolság értelmezésével, a kvintkörrel, a ritmuskíséret összes változatával.
  Megismerkedünk a keyboard billentyűzetén történő beállítások módjával, valamint az
  I - IV. - V. fokra épülő harmonizálás lényegével. Oktató füzet kottákkal, színes borítóval, nyomatott változat
  Ára: 3 000 Ft

Plánki Keyboard iskola    öszkiadás ISBN 963 219 819 0 Ö.

 

 A Keyboard Iskola 1. kötete  megjelent új kiadásban: 

                  ISMN  979-0-801675-14-9

 

Fizetési módok: PayPal, Banki átutalás, Postai utánvét.

 

Megrendelés:  plankiedit@gmail.com  vagy   elérhetőség menüre kattintani.

 

A módszernek megfelelően mind a négy kötetben válogatott magyar és nemzetközi dalok találhatók a tanulási folyamat különböző nehézségi szintjének megfelelően.

 

A hangok színek segítségével történő tanulása megkönnyíti a kottaolvasás elsajátítását.

 

Amikor a gyermek kottaolvasást tanul egy olyan készséget fejleszt, amely közel áll a nyelvi olvasási képességhez.

 

 • Vizuális gondolkodás szükséges, a helyes képalkotáshoz, térrendezéshez. Talán mindenki ismeri a billentyűs hangszer tanulási nehézségeit, ezen szeretnénk segíteni ezzel a 4- kötetből álló keyboard iskolával, módszertannal, amelyet több évtizedes nemzetközi, valamint magyar tapasztalataink alapján állítottunk össze.

 •  A hangszer billentyűinek könnyű billentése lehetővé teszi az óvodás gyermek számára a könnyed dallamvezetési játékot.

A keyboard iskola 4 kötete lehetőséget ad minden zenélni vágyó embernek, hogy könnyedén játszva építse fel zenei tudását a kezdő szinttől egészen a harmonizálás szintjéig.

Az elektronikusan képzett hangok nem veszítenek emocionális értékükből és ezért kedvet kaphat olyan ember is a muzsikáláshoz, akitől távol állt ez a gondolat.

A könnyen mozgatható keyboard hangszer, mint elektromos zongora, mobillá teszi az embert, bárhol bármikor egymás örömére játszhatunk.

 

Mottónk: Biztos alapok!   Biztos siker!

 

 
Andris, 6 éves

A Keyboard, egymanuálos, dinamikus billentyűzettel ellátott, automatikus kísérettel és ritmusgéppel működő több oktávos hangszer.

Az elektronikus billentyűs hangszerek csoportjába tartoznak:

 •  a szintetizátor
 •  az orgona.
 •  a keyboard ( ejtsd: kíbord), angol szó, jelentése billentyűzet.
szintetizátor orgona

A szintetizátor hangszínek megszólaltatására és tetszőleges előállítására alkalmas.

A dinamikus orgona: két vagy több billentyűsort (manuált) tartalmaz  és rendszerint vannak pedál(basszus) billentyűi emellett lehet ritmusgépe is.

a Keyboard egy hangszer

 egyesíti magában a szintetizátor és az orgona előnyeit.
 


 

 

A keyboard-nak egy billentyűsora van, amely két részre osztható a split gomb lenyomásával.

 

A baloldali részen a balkézzel

A jobboldali részen a jobb kézzel

a ritmusgéphez tartozó akkord kíséretet játszhatjuk a különböző hangszínek szólaltathatók meg

 

Az egész billentyűsor dinamikusan zongorabillentésűvé is átalakítható. Jobb kézzel a dallamot és a hangszíneket szólaltatjuk meg, bal kézzel az akkordok lenyomásával hozzuk létre a kíséretet a különböző kiválasztott ritmusokra.

 

A Keyboard hangszer története

Az 1972–ben Roland néven alakult Japán cég egyben Ikutaro Kakehashi úr története is. Kakehashi úr a II. Világháborút követően elektromos berendezések javításával foglalkozott. Szerette a zenét, de a lakása túl kicsi volt ahhoz, hogy zongorát vehessen, a hegedű pedig elriasztotta a környezetét. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy egyszer elkészít egy olyan billentyűs hangszert, amit fejhallgatóval is lehet használni és a hegedű hangját is utánozza, így nem zavar majd másokat. Egyszer egy amerikai gyártású orgona javítására kérték fel. Amikor szétszedte a hangszert úgy érezte, hogy ezt maga is meg tudja építeni. Ráadásul kedvező alkalom kínálkozott, hiszen akkor világszerte a hangszergyártók csak kevés tapasztalattal bírtak az elektronika terén. Az elektronikai cikkek gyártói pedig hasonló helyzetben voltak a zenével és a hangszerekkel. Így indult az elektromos billentyűs hangszerek gyártásának története.

 

A Keyboard a hangszerek világában

Manapság a sípos orgonát felváltotta az elektromos orgona, a klasszikus zongorát a dinamikusan működő keyboard, és szintetizátor.. Az emberek minden élethelyzetben, családi összejöveteleken szeretik a zenét hallgatni, a hordozható keyboard mobillá teszi a zenélést és így a műveléséhez is többen kedvet kaphatnak. A keyboard-ok könnyen mozdíthatók, a hozzájuk tartozó állvány megfelelő magasságra állítható összecsukható, és szerkezetük sem igényel különösebb karbantartást. Szemben a hagyományos zongorákkal, a keyboard felhangolást sem igényel. A billentyűk billentése könnyű, ha nem akarunk másokat zavarni fülhallgatóval is gyakorolhatunk. Az elektronikával vezérelt világban a zenei kultúra kiszélesedésének hatására, nem elhanyagolható a dinamikusan vezérelt billentyűs hangszerek megismerése és azon való tanulás. A keyboard tanulása nem korhoz kötött, az amatőr és profi zenélgetés kiváló eszközéül szolgál. A jövőben az óvodás gyermekek is hozzájuthatnak egyszerűen kezelhető és olcsó változatokhoz.

A tanuláshoz szükséges hangszer vásárlásához segítséget nyújtok.